4. února 2014

Patchworkový kurz pro začátečníky - 1. část

Možná právě Vy patříte k těm, kteří by si rádi vyzkoušeli techniku šití zvanou patchwork a právě pro Vás je tento on-line patchworkový kurz určen. Neváhejte tedy a vstupte do on-line patchworkového kurzu šití pro začátečníky.

Patchwork jako takový vznikl použitím zbytků látek. Tuto techniku začali jako první používat švadleny, které měli mnoho a mnoho zbytků látek a bylo jim líto tyto zbytky bez užitku vyhodit. Ze zbytků tak začaly vystřihovat geometrické tvary – čtverce a trojúhelníky a pomocí barevných kombinací jej začaly různě měnit, tvarovat a kombinovat. Takto vznikl první zárodek šicí techniky – patchworku.

Patchwork vznikl v Severní Americe odkud se během času rozšířil do celého světa. U nás se patchwork setkal s vřelým přijetím a je mnoho žen, které si tuto techniku oblíbily. Patchwork dal vzniknout i různým klubům, družením, setkáním a výstavám, kde i „obyčejný člověk“ může s nadšením obdivovat tuto šicí techniku.

Tento kurz je určen pro ty z Vás, kteří se chcete s patchworkem seznámit a ušít i nějakou tu drobnost. Naučíme Vás jak stříhat látku, jaké pomůcky využít, jak ušít základní patchworkové motivy a seznámíte se všemi patchworkovými švy a barevnými kombinacemi.



Patchworkové pomůcky a nástroje

Tuto kapitolu bych nejraději rozdělila na dvě části. Pokud se chystáte patchworkem zabývat blíže a chcete si ušít několik patchworkových přikrývek, polštářů, ubrusů apod. Budou se Vaše pomůcky lišit od těch z Vás, kteří i chcete tuto techniku jen vyzkoušet. Každopádně jsou pomůcky, které potřebujete pro obě kategorie.

Nůžky

Nůžky jsou základní pomůckou, kterou potřebujete při jakémkoliv šití. Pokud se hodláte patchworkem zabývat blíže, můžete si zakoupit tzv. řezací kolečko, které je jakousi alternativou k nůžkám, ovšem není nutné.

Jehly, nitě, špendlíky

Tyto pomůcky též využijete v obou kategoriích. Pokud jde o jehly, budete používat zejména jehly do šicího stroje a patrně i jehly klasické. Nitě se budou lišit zejména barevností. Každopádně je lépe používat nitě polyesterové, než bavlněné (i když šijete z bavlněných látek), protože lépe drží, netrhají se tak často a mnohdy jsou vyráběné ve více barevných tónech, než zmiňované bavlněné nitě. Pokud jde o špendlíky můžete volit mezi kratšími a delšími. Kratší špendlíky jsou spíše pro naznačení šití a špendlení látky k sobě. Delší naopak využijete při prošívání (quiltování).

Látky

Látky jsou nedílnou součástí patchworkové techniky šití. Látky používejte vždy bavlněné, přeprané a vyžehlené. 
Bavlněné látky se používají zejména pro to, že jsou stabilní a pevné. Nevytahují se, jsou dobře pratelné a jejich údržba je snadná.
Látky je vhodné před použitím vyprat. Přeprané látky nepouští barvy a jsou vysrážené. (Bavlna má tendenci srážlivosti látky, na rozdíl od jiných)
Použité látky je vždy nutné přežehlit aby byly krásně rovné, dobře se měřil střih a dobře se stříhaly.

Pravítka a měřidla

Při patchworkových začátcích Vám postačí obyčejné pravítko a krejčovský metr. Pokud se budete patchworku věnovat, můžete si zakoupit profesionální podložku a též pravítka. Ale pamatujte, že žádné sebelepší profesionální nářadí a pomůcky nenahradí šikovné ruce.



Šicí stroj

Šicí stroj je nejdůležitější pomůckou. Opět platí, že pro patchworkové začátky stačí obyčejný šicí stroj, který dobře šije a nevynechává stehy. Můžete samozřejmě využít i starší šicí stroje. Pokud se ale do patchworku vložíte je nutné zaměřit se na profesionální výbavu. Lepší šicí Vám umožní lepší variabilnost a hlavně, pokud se budete chtít věnovat i prošívání, tedy quiltování a pokud budete šít mnoho velkých patchworkových přikrývek je vhodné použít quiltovacího rámu, který toto prošívání usnadní.

Tužky, křídy, značkovače

Další pomůcky které musíte mít jsou značkovače, krejčovská křída a tužky. Nejčastěji budete používat krejčovskou křídu, je stadtartním nástrojem pro malování linie na látku. Na trhu jsou k dostání i jiné méně, či více praktické pomůcky, které též můžete využít.

Vatelín

Patchwork je založený nejen na šití různých vzorů, ale také na prošívání těchto motivů. Prošívání se v některých případech nazývá jako quilting. A právě na toto prošívání potřebujete nějakou výplň, tedy něco, co vám přikrývku ozdobí, a zároveň vyplní. Právě na toto vyplnění se vatelín používá. Vatelín má mnoho šířek, tlouštěk, kterých můžete použít. Osobně dávám přednost méně širším cca 1 cm vatelínům, neboť se lépe prošívají.


Látky – jejich stříhání a měření

Látky pro patchwork je nutné dobře složit a vyměřit. Každá látka má tzv. osnovu a útek. Jednotlivé vzory vždy stříháte směrem po útku.
Většina bavlněných látek je k dostání v šířce 140 – 150 cm. Tento rozměr je útek. Daná metráž, tedy množství látky je osnova. 
Toto stříhání látky je velmi důležité. Jinak se vypíná látka střižená po osnově a jinak po útku. 

! Varování !
Nikdy nestříhejte látku zešikma. Takto střižené látky nedrží svůj tvar a velmi často se vytahují.

Látky vždy skládejte lícem k líci. Vždy značkujete a kreslíte po rubu. Pouze při prošívání můžete vzor malovat na líc látky buď pomocí krejčovské křídy, nebo např. mizícím fixem.

Zde je obrázek dobrého stříhání látky

Při stříhání látky dbejte na to, aby všechny tvary byly střiženy stejně!


Střihy a jejich rozměr

Jednotlivé střihové tvary musíte vždy stříhat tak,aby jste započítali přídavek na švy. Je to vlastně jakýsi rozměr navíc, za který pak látku sešíváte k sobě. U patchworku je přídavek na švy 0,75 cm. Tento rozměr označuje velikost patky šicího stroje. U patchworku není nutné mít větší švové přídavky. Pokud tedy budete mít např. Rozměr základního čtverce 8 cm, musíte tento čtverec měřit a stříhat o velikosti 9,5 cm.





Látky a barevné kombinace

U patchworkového šití je velký důraz kladen na barevné kombinace daných výrobků. Barevné kombinace můžete tvořit buď jednobarevnými látkami a jejich odstíny, nebo můžete kombinovat látky vzorované. U kombinací je velmi důležité zvolit vždy jednotlivé barevné tóny tak, aby veškeré odstíny měli barevnou souhru. Je vhodné do těchto barevných kombinací zahrnout jednu, či dvě barvy, které vytvoří kontrast k ostatním barevným tonům. Tyto kombinace totiž umožní dokonale vyniknout danému patchworkovému motivu.




Žádné komentáře:

Okomentovat