9. února 2014

Jak dokonale ušít trojúhelníky

Přidávám příspěvek pro všechny, kteří si nevědí rady,jako dokonale ušít patchworkové trojúhelníky, bez nichž se žádný vzor neobejde.
Pokud stojíte před trojúhelníkovou výzvou a nevíte si s ní rady, přidávám několik možností, jak můžete snadno ušít patchworkové trojúhelníky. Jsou to běžně používané techniky šití trojúhelníkových částí. Vždy je ale nejdůležitější dobře propočítat velikost výsledných trojúhelníků.

Způsob č. 1

První možností je vystřihnutí čtverců již ve velikosti, kterou potřebujete do vzoru. Tyto čtverce položte vždy ve dvojicích na sebe a prostředkem jej ušijte dle naznačené čáry. Po ušití odstřihněte přebývající část a vzor rozžehlete.




Způsob č. 2

Další možností šití trojúhelníků je obdobné, ale už musíte propočítávat velikost výsledného motivu. Při výsledném složeném čtverci o velikosti 10 cm, musíte počáteční čtverce stříhat o rozměru 12 cm. Tyto čtverce opět přiložíte k sobě. Ušijete jej za patku od prostředního diagonálního švu, po obou stranách. Prostředkem je pak ustřihnete. Po rozžehlení získáte dva stejné čtverce o  rozměru 10 x 10 cm.





Způsob č. 3

Následující způsob šití je nastříhání velkých čtverců o rozměru 16,5 x 16,5 cm. Tyto čtverce ve dvojicích položíte na sebe a ušijete za patku kolem dokola. Následně je diagonálně rozstříhejte. Získáte tak čtyři čtverce o rozměru 10 x 10 cm.





Způsob č. 4

Posledním způsobem šití trojúhelníků je tzv. množstevní šití. Pokud potřebujete na motiv mnoho trojúhelníků je tento způsob nejsnažší cestou jak je ušít. 
Nastříhejte si šikmé pruhy z látek. Položte je na sebe a po obou stranách je ušijte za patku. Takto ušité pruhy látky položte na stůl a v úhlu 45 stupňů je rozstříhejte. Stříhejte vždy od švu, ne od okraje látky, tak jak je na obrázku. 


5 komentářů:

  1. Anonymní3/03/2014

    VĎAKA ZA VAŠE POSTUPY. SU SUPER A VŽDY SA TEŠÍM NA NOVE.

    S POZDRAVOM ALŽBETA

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní3/12/2014

    Zdravím, prosím o vysvětlení u 4. způsobu šití trojúhelníků. Jak se stříhají šikmé pruhy látek ? Nebude se to potom při šití vlnit nebo vytahovat ?

    Děkuji Milena

    OdpovědětVymazat
  3. U 4 způsobu šití trojúhelníků nestříháte šikmé pruhy látky ale rovné pruhy. Po jejich sešití na okrajových částech pruhy nastříháte na trojúhelníky. Šev, který je ušit na okraji pruhů, Vám posléze tvoří diagonální spoj. Látka se nevytahuje a vzniklý čtverec je naprosto přesný.

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní3/30/2015

    moc se mi to Vaše šití líbí děkuji

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní4/15/2016

    Taky tady koumám nad 4. způsobem šití čtverců . Podle mě je to napsané dobře . Přeci , když sešiji 2 rovné pruhy a pak budu řezat v úhlu 45 stupňů , tak budu mít středový šev čtverců po niti a všechny 4 strany čtverce budou šikmé a to asi není úplně ideální stav na další sešívání . Nebo se mýlím ? Děkuji za případný názor. Milada

    OdpovědětVymazat